Eterijum, Misli, Tehnologija

Softversko/hardverski socijalni problem

Dobar dan, imam problem. Pokrenite čišćenje diska. Proverite da li je računar zaražen nekim virusom. Ako ne pomogne problem je u hardveru.

Dobar dan, imam problem. Pokrenite se i očistite kuću. Proverite da li je možda prosipana neka hemikalija. Ako to ne pomogne problem je u zagađenju vazduha i obratite se nadležnim institucijama.

Dobar dan, imam problem. Pokrenite se i mi možemo zažmuriti na oba oka. Proverite samo da nam date dovoljno, nije problem u tome što vaša kompanija zagađuje vazduh. Ako ne možete dati dovoljno, problem je u vama.

Softversko/hardverski socijalni problem

U digitalnom dobu, susrećemo se sa raznim izazovima, a mnogi od njih proizlaze iz tri ključna domena: hardvera, softvera i društvenog uređenja. Valjda nam je jasno da se problem desio prvo u softverskom delu društva, nakon toga se to prelilo na institucioni nivo tj sam hardever. 

Ko god da nas je ispitivao, „digitalno forenzički“, shvatio je da se lako kvarimo zbog jako slabog korena i uVEREnja.

Srce hardverskih problema 

Hardver se često smatra „srcem“ tehnologije. To uključuje fizičke komponente poput računarskih uređaja, čipova, memorije, i drugih elektronskih delova. Hardverski problemi mogu obuhvatiti kvarove, oštećenja, ili tehničke neispravnosti koje direktno utiču na funkcionalnost uređaja. Ovo je, na neki način, „tehnička“ dimenzija problema.

Međutim „tehnička“ dimenzija ne može doći sama od sebe. Moramo znati da u socijalnom okruženju softver igra glavnu ulogu. Ako želite nešto da promenite bilo na bolje ili na gore, morate izvršiti određenu invazivnu metodologiju na softver. 

Moć algoritama i koda

Softver, s druge strane, predstavlja programsku stranu tehnologije. To uključuje operativne sisteme, aplikacije, i sve vrste koda koji pokreću hardverske komponente. Softverski problemi mogu proizaći iz bagova, neispravnosti u kodu, ili nesavršenosti algoritama. Ovi problemi obično utiču na funkcionalnost softvera, ali mogu imati i posledice na performanse hardvera.

Ako softver zabaguje na određenom lokalitetu to se prelije na sve institucije. Linijski dobijamo „bugarski voz“ koji nije upitan, upitno je to ko će iz lokalne sofverske organizacije odbiti „bugarski voz“.

Društveno Uređenje: Ljudski faktor

Društveno uređenje obuhvata norme, vrednosti i organizaciju društva. Input određene norme menja specifikaciju društva. Bar kod nam ostaje isti, ali nam se suština menja. U kontekstu tehnologije, društveni aspekti mogu imati značajan uticaj na način kako se rešavaju hardverski i softverski problemi. Na primer, političke odluke, zakonski propisi ili kulturni stavovi mogu oblikovati pristup rešavanju problema.

Međutim bitno je da shvatite da generički problem na bilo kojoj lokaciji jeste onaj koji većina kao softver sintetiše. Usvojene norme društva postaju parametar i normativ samog hardvera. Hardver kao opipljiv deo društva se usklađuje sa zahtevom koji se generisao od strane istog tog društva.

Sličnosti i povezanost

Iako se hardverski i softverski problemi često razmatraju odvojeno, često postoji povezanost između ova dva domena. Na primer, hardverski problem može uzrokovati softverske smetnje, ili obrnuto. 

Problemi na nivou hardvera rešavaju se van svih institucija. Rešavaju se zamenom softvera tj njegovim lečenjem. Društvo je pristalo da bude socijalni eksperiment i sada strada od svog kreiranog hardvera.

Tehnološki i Društveni pristup

Rešavanje problema, zahteva sveobuhvatni pristup. Tehnička rešenja, poput poboljšanja hardvera ili krpljenje sofvera, često idu ruku pod ruku sa društvenim nelagodama. Uvođenje odgovarajućih zakona, edukacija korisnika, i promene u društvenim normama mogu doprineti stvaranju održivih rešenja. Međutm ovo su sistemska rešenja koja su linearna. Socijani problem je mnogo veći i dublji. 

Da li nam „duboko učenje “ može pomoći da rešimo softverski problem društšva? Mi smo već izučeni. Naš problem sa inertnošću, lakomost i slobodoumlje je dalo svoj rezultat. Međutim ako uzmemo u obzir da samo 2,7% ljudi sada veruje u reklamu… Možda nam ima leka!!!

Softversko/hardverski socijalni problem 

U savremenom dobu, gde su hardver, softver i društvo tesno isprepleteni, ključno je razumevanje njihovih međusobnih veza. Harmonija između rešenja i društvenog pristupa stvara temelj za prevazilaženje izazova i kreiranje održivih sistema. Ako shvatimo da naš softver ne može raditi odvojen od duha, duše i tela onda ćemo krenuti putem osobene spoznaje. Individualna spoznaja daće na određenim lokalitetima izmenu u softverskom delu. Tako će i sam hradverski, institucionalni model primorati izmeni.

Related Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *