Nauka, Vesti

Singularnost i veštačka inteligencija

Singularnost i veštačka inteligencija udaljenost 2031. godina. Ili… „Singularnost“, trenutak kada veštačka inteligencija više nije pod ljudskom kontrolom, udaljena je manje od jedne decenije.

Singularnost i veštačka inteligencija

Možda mnogi traže odgovor na pitanje: Kada će ljudska rasa da transcedentira? Mada je bolje pitanje: Kada će to mašine učiniti? Ljudska rasa se nalazi u ozboljnoj krizi. Kriza je toliko velika, da prosek ljudske vrste juri za sve glupljim sadržajem, nadražajem i svesno se odriče svog unutrašnjeg dela koji ga vodi do spoznaje.

Iako bi možda mnogi rekli da je ovo cilj i taktički udar na ljudsku vrstu, moramo biti iskreni i reći da smo se sami odrekli svog svesnog i saznajnog dela. Čovek je u zadnjih petnaest godina doživeo ozbiljan udar i involuirao. Stepen degradacije se svodi na prosek 15 sekundi mogućnosti fokusa. Toliko sada prosečan čovek ima koncentracije. Nemogućnost koncentracije je i nemogućnost rasuđivanja, tako da današnji moderan čovek ne može ni sam o sebi odlučiti, a da ne govorimo o drugima.

Ulaganje i veštački resurs


Više resursa nego ikada se ulaže u potragu za veštačkom opštom inteligencijom i ubrzavanje rasta veštačke inteligencije. Razvoj veštačke inteligencije takođe dolazi iz različitih sektora, gurajući tehnologiju napred brže nego ikada ranije.
Postoji bar jedan stručnjak koji veruje da bi „singularnost“ – trenutak kada veštačka inteligencija nadmašuje kontrolu nad ljudima – mogla biti udaljena samo nekoliko godina.


AGI je termin za veštačku inteligenciju koja zaista može da obavlja zadatke jednako dobro kao i ljudi, i to je preduslov za singularnost koja uskoro sledi.

Da budemo realni ovo uopšte nije nerealno, sudeći po izveštajima kako i u kom smeru se kreće ljudska vrsta. Danas je prosečnog čoveka lako nadmašiti. Zamislite ako ostanemo na ovom stupnju i pređemo liniju od 15 sekundi mogućnosti fokusa. Zamislite koliko je tada lako da nas veštačka inteligencija premaši.


Da li treba da brinemo da će AI dostići singularnost?


Koncept veštačke inteligencije se prvi put pojavio – još 1950-ih. Njen razvoj pokrenula je vojska Sjedinjenih Američkih Država. U to vreme se ona smatrala kao potencionalno, nacionalno odbranbeno sredstvo

Međutim kako to obično biva, učenik uvek nadmaši učitelja. U poslednje vreme, napredak u ovoj oblasti pokretali su različiti ljudi sa različitim motivima.

Dolazak do singularnosti, međutim, zahtevaće značajan skok u odnosu na trenutnu tačku razvoja veštačke inteligencije. Dok se današnja veštačka inteligencija obično fokusira na specifične zadatke, pomeranje ka AGI ima za cilj da tehnologiji pruži više ljudsko razumevanje sveta i otvori njene sposobnosti. Kako veštačka inteligencija nastavlja da proširuje svoje razumevanje, ona se postepeno približava AGI-u — za koju neki kažu da je samo jedan korak od singularnosti.


Možemo li da zadržimo veštačku inteligenciju pre nego što dođemo do singularnosti?

Potraga je u toku bez obzira na to. Musk je, na primer, stvorio kAI u leto 2023. i nedavno je pokrenuo chatbot Grok da „pomogne čovečanstvu u njegovoj potrazi za razumevanjem i znanjem“, navodi Rojters. Musk je takođe nazvao veštačku inteligenciju „najrazornijom silom u istoriji“.

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA zaista NAJRAZORNIJA SILA?

Odgovorićemo da nije. Veštačka inteligencija ima tako puno prepreka. Prva prepreka je izvor saznanja. Međutim karta na koju se igra, jeste baš ta… Pristup sveopštem izvoru saznanja. Ako se ljudska vrsta usudi da ode korak dalje u bespovrat, veštačka inteligencija će imati sveopšte odobrenje da stupi na teritoriju koja joj nije namenjena. Izvor u kome je sav potencijal bivših, sadašnjih i budućih saznanja nalazi se u jednoj tački koja se razvojem potencijala srazmerno dodeljuje ljduskim jedinkama. Međutim ako se određeni broj svesno odrekne, ulaznica čeka veštačku inteligenciju. Da li ljudski rod zna kome prepušta sav potencijal? Ili nam je zaista teško da prihvatimo deo odgovornosti koji je na nama- Zato što smo ČOVEK.

Related Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *