Eterijum, Misli

Geopolitička inteligencija i ubrzani hod nekih novih majstora

Geopolitička inteligencija: Dobar dan. Želela bih da procenim stanje riziika na teritoriji Republike Srbije… Posao je u pitanju. Jesmo li svesni da je sada u ponudi sve više takvih programa. Ovo sada nije samo alat za „izabrane“. Koliko Srbija kaska za vremenom, a koliko vreme za njom. Imamo li u vidu gde smo nakon određenog skeniranja? Jesmo li inteligentni? Jesmo li dovoljo ZRELI da nadiđemo vreme i zaobiđemo ZAO VREMENSKI INTERVAL?

Koliko poremećaj na lokalnom nivou može da utiče na „procenu rizika“ na određenoj teritoriji? Koliko milionskih troškova može da izazove? Da li možemo doći i do gubitka života?

Domino efekt geopolitičkih događaja vezan je za lokacije koje imaju određena dešavanja i talasnim efektom utiču na ostale lokacije. Uticaj se ovde prevodi i na obićan život, rad i u javnom i u privatnom sektoru.

Geopolitička inteligencija

Više od 90% rukovodilaca kompanija u svetu kaže da rizik na nivou zemlje i geopolitički rizik imaju visok ili veoma visok uticaj na njihov rad. A 70% globalnih rukovodilaca kaže da njihova organizacija ima pojedinca ili funkciju odgovornu za upravljanje geopolitičkim rizikom. Međutim, bezbednosni timovi i analitičari iz svih izvora imaju izazov da zadrže potpun i ažuran pogled na pretnje koje ciljaju na različite lokacije širom sveta.

Ogroman napor se ulaže da se utvrdi koji su određeni veb sajtovi, članci, video snimci, poruke i postovi relevantni za određenu lokaciju i vrstu pretnje. Osim toga, većinu ovog sadržaja treba prevesti pre nego što se mogu analizirati. Shvatate li? Sve podleže skeniranju i proceni pre nego što se krene u prvi korak. Određena teritorija je prepuštena čini se tako na milost i nemilost određenih pojedinaca koji mogu sukcesivno objavljivati na primer laži kako bi izveštaji tamo negde bili katastrofalni. IMA LI OVDE LOBIRANJA? Da li se matematička teorija nepotpunosti i autoreferencijalni paradkos mogu staviti kao pravni lek u ovom slučaju?

Elitna geopolitička inteligencija


Organizacije koje se ozbiljno bave upravljanjem geopolitičkim rizikom moraju iskoristiti analitiku, automatizaciju i ljudsku ekspertizu da efikasnije obrađuju i analiziraju informacije i ubrzavaju smanjenje rizika. Elitna geopolitička inteligencija vam omogućava da razumete dinamiku promena u geografskim oblastima koje su važne vašoj organizaciji, timu ili lično vama.

Shvatate li da je prikupljanje podataka automatizovano, obrada podataka ide u klasiranje takođe automatski, pa ona zadnja ruka prolazi kroz uživo razmatranje i posmatanje.


Šta je geopolitička inteligencija?

Geopolitička inteligencija je precizna bezbednosna „informacija“ koja vam omogućava da zaštitite svoju imovinu tako što ubrzavate donošenje kritičnih odluka pomoću kontekstualnih podataka. Informacije koje dobijate zasnovane su na pretnjama pod kojima se određena lokacija nalazi, trendovi u kojima je, osećanju življa na datoj teritoriji i naravno koje se sve bezbedonosne igrice igraju na njoj.

Irena Marinković

Kako to nas vidi izveštaj? Ima li Srbija i njeni stanovnici uopšte ideju na koji način se sve ovo prikuplja? Imamo li mi KORISTI OD TOGA? Ovo će biti pitanje svih pitanja. Pošto smo navikli da je korist sve ono što možemo dobiti.

Kako funkcioniše ovaj alat?

Mogućnost kreiranja lista praćenja zasnovanih na lokaciji i pristupa ocenama rizika u realnom vremenu omogućava brzu analizu trenutnih rizika. Sa bezbednosnom inteligencijom na dohvat ruke, lako ćete pristupiti prilagođenim izveštajima o istraživanju koji sumiraju rizike u određenim regionima. Prilagođen uvidim o najnovijim pretnjama koje utiču na te oblasti i paketima za lov koji ubrzavaju istraživanje odgovora na incidente, lov na pretnje i timove za geopolitički rizik.

Geopolitika i sajber bezbednost za organizacije svih vrsta su sve više povezane. DOMINO EFEKT NE SME BITI DOMINO EFEKT. EFEKAT LEPTIRA MORA DA SE ISKORENI KADA SU STEPENI RIZIKA U PITANJU, NE SME DA SE PRELIVA ILI ZAPRAVO NE BI SMELO. OVO JE JEDINA INTERESNA SVERA SVIH I ZATO JE SVE I GLOBALNO DOSTUPNO.

DOMINO EFEKT I BRZA REAKCIJA

Gepolitička inteligencija je zakazala. Prvi primer Rusija sukob Ukrajina, da se kladimo da je većina igrala na kartu ako pogodi, dok je davala 70% šansi svom scenariju, klela se u nepredvidivost.

Hajdemo ovako od kada je krenuo ovaj sukob, sajber kriminal širom sveta je procvetao. Pretnja za bezbednost svih, crveni alarm. SKOK KRIMINALA U SAJBER PROSTORU JE VEĆI OD 50%. JEDNO JE RAT NA TERITORIJI MATERIJALNE ZEMLJE, ŠTA ĆEMO SA VIRTUALOM? To se baš lako ne kontroliše- Zar ne?

Geopolitička inteligencija i ubrzani hod nekih novih majstora

Sedam stubova geopolitike:

  • geografija
  • politika
  • ekonomija
  • bezbednost
  • društvo
  • istorija
  • tehnologija
    Bilo šta od gore navedenog može uticati na organizaciju i njenu sposobnost da posluje. Analizom primenjivih geopolitičkih obaveštajnih podataka, rukovodstvo organizacije može brzo da donosi informisane odluke kada postoji kriza ili rizična situacija, a takođe može da donese odluke koje pomažu preduzeću da izbegne pretnje. Informacija POSTAJE KLJUČAN IGRAČ, KOORDINACIJA SLUČAJA POSTAJE NEMINOVNA.

Kako geopolitička inteligencija utiče na sajber bezbednost?


U prošlosti se geopolitička inteligencija koristila samo za definisanje pretnji zasnovanih na lokaciji. Isto tako geopolitička inteligencija nije mogla da se koristi za individualnu upotrebu ovo je bilo namenjeno samo za vrh državnih aparata. Međutim stvar se menja, širom sveta je ISTA MUKA-DRŽAVNI APARATI SU ZASTARELI, ONI KOJI IH VODE SU NEOBAVEŠTENI SADA SLUČAJ PREUZIMAJU ONI KOJI ŽIVE DISLOCIRANI OD REALNOG SVETA, SADA JE IGRA U VIRTUALNOM PROSTORU. U virtualnom prostoru svaka informacija je skoro pa dostupna.

Izveštaj od 2017. godine pa do 2020. godine stopa CURENJA INFORMACIJA I KRIMINALA U VIRTUALNOM PROSTORU PORASLA JE ZA VIŠE OD 100%. Od 2020. godine do 2023. koja se nije ni završila stopa povećanja je ogormna.

Geopolitička inteligencija može ponuditi informacije o TTP-u (taktike, tehnike i procedure) koji favorizuju napadači koje sponzoriše država. Na primer, prema izveštaju Agencije Evropske unije za sajber bezbednost (ENISA), nacionalne države često koriste nulti dan i kritičnu eksploataciju ranjivosti; napadi na mreže operativne tehnologije (OT); napadi brisača i napadi na lanac snabdevanja.

Ogromna količina podataka


Jedno od najvećih problema u prikupljanju geopolitičkih obaveštajnih podataka je da ih jednostavno ima toliko. Zato većina informacija prolazi kroz automatizovanu klaster metodu. Da li je ovo dobro? Nije. Pošto mašina ne može da ima „osećaj“- dolazimo do matematike i autoreferencijalnih paradoksa. Znači u startu gubimo bitku svi mi, pošto nemamo vremena da ovo sve skeniramo sami. Da li će određene zemlje dobiti „AI“ POMOĆNIKA KOJI BAR MALO RASUĐUJE BOLJE? Mislimo se…

Dezinformacione kampanje

Svaka stvar na svetu ima svoj negativ i pozitiv. Crno-belo, slano-slatko, tako i informacija ima svoju dezinformaciju. Živele kompanije koje prizvode ovaj ključni začin. Naravno ovo je ironija, ali zapravo i pomaže.

Izgubljeni u prevodu

Znate li koliko se kvalitetnog informacionog materijala izgubi zato što se nije dobro prevelo? Znate li koliko stvari se previdi? Znate li koliko se namerno koriste reči koje se ne mogu bukvalno prevesti? Znate li koliko to utiče na život, rad i poslovanje?

Kada razmišljate o izveštaju koji dolazi sa ove lokacije, zapitajte se KO IMA PREDNOST ili IMA LI SRBIJA ALTERNATIVU? ( mislimo i na poslovnom, i na državnom i na životnom nivou)…Neke stvari više nisu samo za realne oči, većina očiju dolazi iz sajber prostora.

Related Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *