Tehnologija, Vesti

Spamagedon i ostale gluposti

Dok čekamo ARMAGEDON, eto nama na vratima SPAMAGEDONA. Možda će ovo vreme „BIG TECH-a“ biti zaista nazvano SPAMAGEDONOM. Hajde da bude da sam na ovim područijima prva koristila ovaj izraz.

Dok se žalimo na kanalizaciju ovde u Srbiji, imajmo u vidu da sav taj nemar „Vodovoda i kanalizacije“ ne može da se meri sa drugačijom vrstom krize. Kanalizaciona kriza sa sobom ne nosi fizički izmet ona nosi cunami digitalnih otpadaka.

Smehotersi NOVOG DOBA U PISANOJ FORMI

Da li ste znalli da je sam Amazon uklonio masu knjiga koje su bile produkt veštačke inteligencije.

Pazite sada jedan od naslova- ARHITEKTURA BAR KODA MARELICE. Zvuči li vam to onako sablasno, naučnički kao da je Agata Kristi vaskrsla. Možda ne deluje na krimi letnji hit ali deluje na horor produkciju.

Šta je zapravo tehnološki napredak trebao da omogući?

Kao prvo da se ne lažemo AI se u ozbiljnim krugovima tretira ozbiljno, omanuli smo mi. Mi kao tržište još uvek ne umemo da rasčlanimo šta je potreba, a šta svrha.

Tako da smo od obećanja tipa samovozeći automobili, lekovi za rak, besmrtnost… MI USTVARI DOBILI ALATE ZA GENERISANJE SLIKA. Opet masovna produkcija koja će obezvrediti ljudsku moć kreacije.

Još zamislite imate kurseve koji promovišu alat koji automatski generiše slike. HALOOO, znate li da je svet gladan i žedan IDEJE i AUTENTIKE. Teramo li ljude da budu roboti ili da budu potčinjeni robotu?

Znate li koliko je recenzija napisano od strane veštačke inteligencije? Znate li kako su te recenzije KATASTROFALNE?

Čak su se i na našem područiju pojavile reklame koje su glasovno podpomognute veštačkom inteligenicjom. Jeste li ih čuli? Da li ste čuli taj smrtno jednak ton, koji ne samo da ne poziva na akciju (marketinški žargon), već ozbiljno tera vlasnika reklame da zatvori svoju online prodaju.

SPAMAGEDON

Spamagedon je lako objasniti, došlo je do masovne pojave generisanog teksta. Sada je taj tekst jako lošeg kvaliteta. Masovna proizvodnja teksta povećala je broj spam mejlova, povećala je broj loših blogova… Tako da smo došli do stavke da OPERATERI AI ROBOTA IMAJU VRLO MALO SKRUPULA.

Naravučenije

Neke stvari se na ovom svetu dese pre vremena, taj vremenski kolaps još uvek nije dobro istražen od strane naučnika. Da bi se nama desio neki preokret potrebno je da više od polovine ljudi bude „pripremljeno“ za ono što dolazi. Međutim mi nismo još uvek spremni da nešto koristimo u svoju korist, mi se SVEMU PODČINJAVAMO. Zato što nam je lakše da prepustimo odgovornost, nekom drugom.

Tako su i sada sva kormila prepuštena veštačkoj inteligenciji. Imajmo u vidu da DEEP FAKE nije moguće prepoznati, imajte u vidu da lažne slike i lažni tekstovi koji su generisani na mreži utiču na ekonomiju. Veštačka inteligencija ne prepoznaje šta je laž, a što istina ona generiše sve i daje analizu na osnovu toga.

Pisali smo na tu temu :

Autoreferencijalni paradoksi

E sada kada smo sve to nekako knjiški objasnili da se osvrnemo na nešto što niko ne pominje. Kurt Gedel je 1931. godine dao „Teoreme nepotpunosti“. Po mnogima ovo je bilo najveće matematičko dostignuće 20og veka. Mašina nikada neće biti u stanju da dokaže konzistentnost matematičkog sistema. Ljudsko biće je u stanju da vidi suštinu unutar sistema dok mašina jednostavno kreće da baguje i tu je njenom radu kraj.

Više na: Moderno poslovanje i veštačka inteligencija

E sada kada saberemo dva i dva možda dobijemo zaista pet. Međutim mnogo će voda proteći i kanalizacija će se začepiti. Nakon nekog vremena, a nećemo čekati dugo sve ovo će nam se obiti o glavu. Svedočićemo najvećoj idejnoj krizi od kada je postanka sveta. Idejna i kreativna kriza dovešće do ekonomskog sloma i kolapsa. Ne zato što nema dovoljno resursa, već zato što moderan čovek neće moći da zaustavi ono što je sam insistirao da se desi.

Related Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *