Tehnologija, Vesti

Deepfake talas UZROK i POSLEDICA

deepfake talas uzrok i posledica

Deepfake talas, nama zvuči čudno ili možda mnogo daleko, a zapravo nas sve zapljuskuje. Deepfake više nije samo odraz bunta, tehnološke nadmoći, snage u sajber svetu… Deepfake postaje ozbiljan problem sa kojim ćemo se boriti ali i pokušavati da odgovetnemo razliku. Pisali smo o deepfake pojavi u „Vodiču za sintetičke medije“.

DEEPFAKE uzrok i posledica

Kina pooštrava propise o generativnoj veštačkoj inteligenciji i Deepfake-u. Traženje sledećeg kineskog ChatGPT; Tencentova AI aplikacija iznenađuje neverovatnim uspehom širom sveta. Mi nismo ni svesni koji je to uticaj ove tehnologije na našu svest. Zapravo mi imamo kontrolu i možemo to lako manipulisati ALI ljudi nisu svesni činjenja.


Kina jača nadzor nad generativnom veštačkom inteligencijom.

Kineski regulator sajber prostora, kineska administracija za sajber prostor, izdala je nova pravila za generativnu veštačku inteligenciju i deep lažnu tehnologiju u pokušaju da pooštri kontrolu nad njihovom upotrebom. Novi propisi će stupiti na snagu 10. januara 2023. i zabraniće upotrebu generativne AI tehnologije za kreiranje sadržaja koji je nezakonit, širenje lažnih vesti ili nanošenje štete nacionalnoj bezbednosti. Sadržaj koji generiše veštačka inteligencija takođe se mora jasno razlikovati od sadržaja koji je napravio čovek.

Metaverse digital cyber world technology, man with virtual reality VR goggle playing AR augmented reality game and entertainment, futuristic lifestyle

Šta je generativna AI?

Generativna AI, poznata i kao tehnologija duboke sinteze, odnosi se na tehnologije koje koriste „deep learning“/duboko učenje, virtuelnu stvarnost ili sintetičke algoritme za kreiranje teksta, slika, audio, video, virtuelnih scena i drugih digitalnih informacija. Neke popularne generativne AI i deepfake tehnologije uključuju generatore teksta kao što je GPT-3, konvencionalne AI botove kao što je ChatGPT, zamenu lica, pretvaranje teksta u govor i modele teksta u sliku kao što je Stable Diffusion.

Neki značajni naglasci iz novih propisa uključuju:

Sadržaj: Nijedna organizacija ili pojedinac neće koristiti usluge duboke sinteze za proizvodnju, reprodukciju, objavljivanje ili širenje informacija koje su zabranjene zakonima i administrativnim propisima, niti će koristiti usluge duboke sinteze za angažovanje u aktivnostima zabranjenim zakonima i administrativnim propisima koji ugrožavaju nacionalnu bezbednost i interese, narušava imidž zemlje, zadire u javne interese, narušava ekonomski i društveni poredak ili narušava legitimna prava i interese drugih.

Identifikacija: Provajderi usluga duboke sinteze će potvrditi istinite informacije o identitetu korisnika usluga duboke sinteze na osnovu brojeva mobilnih telefona, brojeva ličnih karata, jedinstvenih kodova društvenih kredita ili javnih usluga za identifikaciju identiteta na nacionalnoj mreži u skladu sa zakonom i neće pružati informacije usluge objavljivanja korisnicima usluga duboke sinteze koji nisu prošli istinsku autentifikaciju informacija o identitetu.

Ne znam da li nam je jasno da smo već zagazili u duboku kontrolu. I sada sve će se kontrolisati ALIII… Da li mislite da je deepfake tako lako kontrolisati i znati da je to baš deepfake? Naravno da ne, toliko je teško otkriti deepfake da je gotovo nekada i nemoguće. Dok će se kontrolisati obični građani, deepfake proizvođači će raditi iza scene, davajući sceni ono što je ona sama želela.

Pružaoci usluga koji koriste veštačku inteligenciju za duboku sintezu i imaju mogućnost da utiču na javno mnjenje ili mobilišu društvene aktivnosti moraju da poštuju propise navedene u ‘Propisima o upravljanju preporukama za algoritam internetskih informacionih usluga’. DA LI IH I SADA POŠTUJEMO? Na globalnom nivou jedno veliko NE!!! Znači biće ovo problem koji će samo donositi nove probleme i jako rigorozne zakone.

Prošlog meseca, pretvarač u anime stilu koji je kreirao Tencent neočekivano je postao viralan van kineskih društvenih medija. Pod nazivom „Ja drugačija dimenzija“, taj web sajt može da transformiše bilo koju sliku – bilo da je to obična fotografija, mem ili čak snimak ekrana iz animacije ili stripa – u anime verziju sebe.

Proizvod je postao toliko popularan da mnogi korisnici dele svoje kreacije na društvenim mrežama i haštag #DifferentDimensionMe u trendu na Twitter-u.

Znači mi ne mislimo, mi se zabavljamo. I tako zabavni tonemo i guramo sami sebe tamo gde se ne želimo videti. Da li će deepfake moći da se iskoreni? Ne! Da li će mnoge vlade, poznate ličnosti, uopšte zemlje imati problema sa deepfake-om? Da! Nismo ni svesni kakvo je ovo čudo i koliko je efikasna njegova generička moć.

Do sada je ono što smo gledali bilo istinito, pa kakvo god bilo. Sada dok gledate TV zapitajte se da to nije nečija kreacija… Postoji li taj lik, jesu li to njegova dela ili je to tuđ glas u dva tela? Ako vam je realnost čudnija od fikcije, sačekajte malo i videćete da ste možda i vi plod deepfake algloritamske funkcije.

Related Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *