Vesti

Socijalni mediji 2023. godina

socijalne mreže i 2023 godina

Socijalni mediji i 2023. godina: Šta nas to očekuje? 2021. godina je donela neku vrstu kreatvnosti, 2022. godina je razvijala te nove vrste kreativnosti, a ova sledeća…

TikTok, koji je već nadmašio sve druge platforme kao najpopularnija mreža društvenih medija među korisnicima generacije Z, nastavlja svoj uzlazni trend na početku godine(pretpostavlja se). Štaviše, NFT i kriptovalute su stekle popularnost, što je izazvalo debatu o budućnosti finansija. Google će izbrisati kolačiće trećih strana 2023. godine, ostavljajući oglašivačima i digitalnim trgovcima manje od dve godine da otkriju nove metode za dosezanje ciljne publike. Facebook je preimenovao sebe u Meta i time neizostavno ide u 3D svet.

Socijalni mediji 2023. godina

 1. Optimizacija pomoću veštačke inteligencije
 2. Konverzacijski marketing
 3. Aplikacije za društvene poruke
 4. Kupovina uživo
 5. Glasovna pretraga
 6. Story na društvenim mrežama
 7. Prediktivna i proširena analitika
 8. Progresivne web aplikacije
 9. Blockchain aplikacije
 10. 5G tehnologija
 11. Bezbednost web lokacije
 12. Prenos uživo

  Šta je značenje trendova digitalnog marketinga? Prvo, trebalo bi da znamo šta je digitalni marketing. Marketing i oglašavanje preduzeća, osobe, proizvoda ili usluge korišćenjem internet kanala, elektronskih uređaja i digitalne tehnologije poznato je kao digitalni marketing. Društveni mediji, e-pošta, plaćanje po kliku (PPC), optimizacija za pretraživače (SEO) i drugi oblici digitalnog marketinga su primeri.

Trendovi digitalnog marketinga su značajne promene u strateškom pravcu okruženja digitalnog marketinga (kao što je razvoj marketinških strategija, stavovi potrošača i osnovna tehnologija) koje utiču na to kako bi se trgovci trebali povezati sa svojom ciljnom publikom.


Sve u svemu, različita nova i uzbudljiva digitalna otkrića će uticati na način na koji komuniciramo sa našom publikom. Da bismo vam pomogli da shvatite i upravljate godinom koja je pred nama, naveli smo ključne trendove digitalnog marketinga kojih treba da budete svesni u 2023.

 1. Optimizacija pomoću veštačke inteligencije

Veštačka inteligencija je tehnologija koja podržava različite usluge, uključujući proizvodnju sadržaja, čet-botove i pretraživače, a njena upotreba se značajno povećala od izbijanja COVID-19. To je jedan od najvećih trendova digitalnog marketinga koje ne možete zanemariti u 2023. Google zna šta potrošači traže i koja vrsta sadržaja najbolje zadovoljava njihove potrebe. Na primer, ako tražite „Vitamin C“, Google razume da je najčešća svrha pretrage da sazna o prednostima i rizicima po zdravlje.

Kao rezultat toga, rangiranje broj 1 za ovu ključnu reč sa stranicom proizvoda za e-trgovinu je veoma malo verovatno. Ako ovaj korak uradite pogrešno, vaše vreme i rad utrošen na kreiranje sadržaja, oglašavanje i razvoj linkova neće biti uzaludni.

To implicira da je važnije nego ikada postići nameru pretrage, a optimizacija sadržaja je odličan pristup.

2. Konverzacijski marketing


Uz svo čavrljanje chatbot-a, istina o trenutnom marketingu postaje jasna: razgovorljiviji je nego ikad. Ljudima se to sviđa; stoga, preduzeća odgovaraju u naturi. Na primer, 82% kupaca želi „trenutni“ odgovor kada im se postavi pitanje.

Konverzacijski marketing omogućava trgovcima i potrošačima da se više lično i odmah angažuju.

Za razliku od konvencionalnih marketinških metoda, ova vrsta marketinga je sada dostupna preko brojnih kanala, omogućavajući firmama da dođu do potrošača na svojim uređajima, platformama i vremenskim rasporedima koji su najpogodniji za kupca.

Primarna svrha konverzacionog marketinga je da poboljša korisničko iskustvo putem strategije zasnovane na povratnim informacijama koja generiše više angažovanja, jaču lojalnost i prodaju.

41,3% kupaca koristi tehnike konverzacionog marketinga za kupovinu.

3. Aplikacije za društvene poruke


Ako verujete da su aplikacije za razmenu društvenih poruka samo za slanje emotikona vašim prijateljima, uzmite u obzir sledeću statistiku:

Tri najbolje aplikacije za razmenu društvenih poruka, Facebook Messenger, WhatsApp i VeChat, zajedno imaju 4,5 milijardi korisnika, više nego Facebook ili YouTube.
Pored toga, 56% korisnika aplikacija za razmenu poruka širom sveta poslalo je poruke preduzećima da dobiju više informacija u bilo kom trenutku kupčevog putovanja.
Druga upotreba konverzacijskog marketing pristupa su aplikacije za razmjenu društvenih poruka. Ljudi očekuju da kompanije budu prisutne u aplikacijama za razmenu poruka jer je to direktan i brz način za komunikaciju sa njima.

4. Kupovina uživo


Još jedan dodatak trendovima digitalnog marketinga je striming uživo, koji je relativno nov pojam u zapadnom svetu, ali preovlađuje u Kini. Ako mislite da je to preterivanje, uzmite u obzir ovo: u prvoj polovini 2020. godine, jedna trećina kineskih korisnika interneta (309 miliona) se uključila u sesiju kupovine uživo.

Štaviše, Viia, jedan od najpoznatijih kineskih streamera uživo, zaradio je oko 49,7 miliona dolara za samo jedan dan emitovanja uživo u oktobru 2019.

Doprinos kupovine u živom prenosu u trendovima digitalnog marketinga.

Najomiljenije kategorije proizvoda za kupovinu uživo su odeća i modna konfekcija globalno, kozmetički proizvodi, hrana, potrošačka elektronika, nameštaj i kućni dekor.

Trgovina strimingom uživo će generisati prodaju od 25 milijardi dolara u Sjedinjenim Državama do kraja 2023.

5. Glasovna pretraga


Ne možete ignorisati glasovnu pretragu kao trendove digitalnog marketinga. Rastuća popularnost glasovne pretrage primorala je kompanije da preispitaju svoje metode digitalnog marketinga. Međutim, ako ste još uvek u nedoumici oko korišćenja glasovne pretrage, uzmite u obzir ovo:

Glasovne pretrage doprinose 20% svih onlajn pretraga.
Glasovnu pretragu koristilo je 58% kupaca za lociranje informacija o lokalnoj kompaniji.
40% pojedinaca svakodnevno koristi glasovnu pretragu.
Svakog meseca se izvrši 1 milijarda glasovnih pretraga.
Glasovna pretraga je već neophodna za pružanje relevantnih informacija korisnicima pretraživača. Na primer, Google Assistant ima milion radnji, a Aleka ima preko 100.000 veština, što su mogućnosti koje omogućavaju njihovim glasovnim pomoćnicima da izuzetno precizno odgovore na korisničke zahteve i pitanja.

Imajte na umu da ne samo da će više firmi kreirati audio sadržaj za povećanje prepoznatljivosti brenda (što bi trebalo da uradite), već će uslediti i reklame. Aleka će odgovoriti na vaš upit „porukom svog sponzora“. – subliminal poruka, građenje brenda,…

Prema najnovijim statistikama (koji su sada stari nekoliko godina, tako da možemo pretpostaviti da je ova brojka neverovatnija), 27% svih pretraga pametnih telefona je aktivirano glasom, što znači da ih pokreće skup „reči okidača “ kao što su „kako“, „šta“, „najbolje“ i „lako“.

Zapamtite da glasovna pretraga nije samo još jedan alat za marketing sadržaja za slanje poruka i proizvoda. Umesto toga, marketinški stručnjaci moraju kreirati posebnu strategiju za kontakt sa kupcima, a ovaj kanal bi trebalo da bude deo opsežnijeg, integrisanog iskustva brenda.

6. Priče na društvenim mrežama


Priče na društvenim mrežama igraju važnu ulogu u trendovima digitalnog marketinga 2022. Snapchat je bio prvi koji je uveo pojam „Priče“, zatim Instagram i Facebook, i konačno, YouTube, LinkedIn i Twitter predstavili su svoje formate priča – iako pod različitim naslovima .

Priče su objave koje se uklanjaju nakon 24 sata. Uprkos (ili možda zbog) svoje jednostavnosti, priče omogućavaju trgovcima da pruže autentične informacije i da se na ljudskom nivou angažuju sa svojim gledaocima.

7. Prediktivna i proširena analitika


Prediktivna analitika je tehnika identifikacije obrazaca u podacima, prediktivnog modeliranja i mašinskog učenja za predviđanje budućnosti. Zbog svog potencijala, postao je sve sofisticiraniji i prodorniji u različitim sektorima.

U trendovima digitalnog marketinga, možemo predvideti povećanje alata i aplikacija za prediktivnu analitiku, kao što su sofisticirano bodovanje potencijalnih klijenata, segmentacija kupaca i personalizacija.

Razlika između prediktivne analitike i proširene stvarnosti zasnovana je na tehnologiji koja se koristi:

„Dok prediktivna analitika koristi mašinsko učenje da predvidi šta će se dogoditi, proširena analitika koristi mašinsku inteligenciju da dopuni ljudsku inteligenciju, omogućavajući nam da radimo brže i pametnije na sve većim skupovima podataka.

Do kraja 2024. 75% organizacija će koristiti veštačku inteligenciju za operativne zahteve, što će rezultirati petostrukim povećanjem strimovanja podataka i analitičke infrastrukture.

8. Progresivne web aplikacije


Progresivne veb aplikacije, uzimaju veliku ulogu u najnovijim trendovima digitalnog marketinga. Progresivne veb aplikacije su veb stranice koje se ponašaju kao mobilne aplikacije, ali imaju mogućnosti matične mobilne aplikacije. PVA obezbeđuju brzo vreme učitavanja, push obaveštenja, korišćenje van mreže i još mnogo toga bez ograničenja na Android ili iOS. PVA omogućavaju razvojnim timovima da grade veb aplikacije koje funkcionišu slično mobilnim aplikacijama za bilo koji uređaj.

Predviđa se da će broj korisnika pametnih telefona dostići 7,5 milijardi do 2026. godine.
S obzirom da je ukupan broj pregleda stranica na mobilnim uređajima globalno porastao za 57%, mobilni uređaji su važniji nego ikada u vašoj digitalnoj strategiji

9. Blockchain aplikacije

„Kolekcija nepromenljivih zapisa podataka sa vremenskim žigom koju kontroliše mreža računara koji nisu u vlasništvu jedne kompanije. Svaki od ovih blokova podataka (tj. blok) je šifrovan i povezan sa ostalima korišćenjem kriptografskih principa (tj. lanca).“

Uprkos njihovom početnom naglasku na kriptovalute, blokčejn tehnologija i njene primene imaju dalekosežne implikacije van finansijske sfere.

Aplikacije koje rade na blockchain tehnologiji aktivno učestvuju u najnovijim trendovima digitalnog marketinga.

10. 5G tehnologija


U svetu koji je opsednut mobilnim telefonom, dolazak 5G tehnologije, ili pete generacije mobilne tehnologije, verovatno je jedan od najvažnijih trendova digitalnog marketinga 2022. Nadogradnja otvara novo doba digitalnih komunikacija, a njen uticaj će biti vidi se u skoro svakom poslu.

Bez sumnje, 5G tehnologija će promeniti način na koji dobijamo internet informacije, od digitalnih oglašivača do redovnih korisnika.

11. Bezbednost web sajta


Bezbednost web-sajta postaje važnija nego ikad. Najnoviji napredak u trendovima digitalnog marketinga učinio je da preduzeća razmotre sigurnost njihovih web sajtova.

Kada posetioci stignu na vaš sajt po prvi put, oni će za nekoliko sekundi formirati mišljenje o vašoj bezbednosti. Ako se ne osećaju prijatno, neće ostati, što dovodi do skraćenog vremena zadržavanja, relativno novog Google kriterijuma za rangiranje.

To implicira da vaše rangiranje može patiti ako korisnici smatraju da treba da se osećaju sigurnije na vašoj veb lokaciji.

Štaviše, sa nadogradnjom Core Web Vitals-a 2023. godine, web stranice će morati da imaju bezbedne sajtove. Dakle, od sada pa nadalje, najmanje je da aktivirate HTTPS protokol za vašu veb lokaciju, koji će vašim posetiocima prikazati mali zeleni simbol katanca u URL-u.

Slično tome, javno prikazivanje bezbednosnog znaka poverenja ili amblema poverenja na vašoj web stranici može da ubedi posetioce da ste zabrinuti za njihovu bezbednost.

12. Prenos uživo


Iako je video sadržaj budućnost društvenih medija, live streaming je najpopularniji metod video marketinga.

U stvarnosti:

Očekuje se da će do 2027. tržište striminga uživo vredeti 184,3 milijarde dolara.
80% ljudi bi radije gledalo video uživo nego čitalo blog.
63% milenijalaca rutinski koristi sadržaj za striming uživo.
Ljudi vole da gledaju video snimke uživo tri puta duže od prethodno snimljenih.
Potrošači žele tačan, jedinstven sadržaj koji im omogućava da se angažuju sa autorom ili se povežu sa njim. Pored toga, striming uživo će omogućiti gledaocima da izbliza pogledaju akciju. Shodno tome, sve više preduzeća koristi video uživo u komercijalne svrhe.

Instagram je proširio svoje mogućnosti striminga uživo uvođenjem Live Rooms, alata, koji korisnicima omogućava da emituju video uživo sa još tri osobe.

Instagram je omogućio korisnicima da podrže svoje omiljene umetnike putem znački, kupovine i prikupljanja sredstava uživo.

YouTube takođe pruža uslugu striminga uživo pod nazivom Live, a Facebook radi isto sa svojom funkcijom.

ZAKLJUČAK:

Možemo da odbijemo ova predviđanja i da očekujemo neki reset. Naravno reset će se desiti ali ne na onom nivou na kom se mi nadamo. Ono što nam ostaje da uradimo jeste da se opremimo znanjem, spoznajom i saznanjem o tome šta možemo mi uraditi. Ovde ne mislimo samo na posao, ovde mislimo i na življenje koje je kao takvo možda ugroženo od ovih invazivnih metoda društveno/socijalnih digitalnih ubrzanja. Informisanost ne znači ništa ako po dolasku informacije u našu perceptivnu ravan nismo preduzeli jedan korak. Dovoljan je samo jedan korak, ostali su sleđenje. 2023. godina nas neće čekati ona je svoje korake već započela...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *