Tehnologija

Da li će kvantni računari ugroziti virtualne valute?

Da li će kvantni računari ugroziti virtualne valute? Od pre neki dan svedoci smo stavranja vremenskog kristala. Pobijen je drugi zakon termodinamike takođe, kompjuteri sada nude mnogo više no što mi možemo zamisliti. Da li sada i sa ovim informacijama možemo poslovati isto? Odgovor je: Što pre shvatimo da je vreme relativno, a budućnost trenutna i ovde, pre ćemo se prilagoditi.

Bitcoin i ostale virtualne valute

Većina vlada voli Bitcoin, njihova ljubav prema virtualnom novcu je proporcionalna našem zadovoljstvu i trenutnom stanju na bankovnom računu.

Nedavni hakerski napadi su bili usmereni na ranjivu infrastruktu. Naravno prilikom  nagodbi tražili su isplate u virtualnim valutama. Kako su kriptovalute cenjene među ovim ljudima pošto im se trag ne može tako lako pratiti, tako je i pojačan nadzor. Iako postoji taj da kažemo regularan nadzor nad kriptovalitama on je nedovoljan. Ovaj period korone je doneo nama vreme kada smo  u potpunosti skoro izgubili kontrolu nad kripto transakcijama.

Odgovor na sve ovo je možda kvantni računar. Pisali smo na mnogim portalima o ovim „super mašinama“.

Kvantni računar

Nije budućnost daleka, mi je živimo paralelno sa našim obavezama pa ne možemo da je u potpunosti doživimo. Kvantni računari mogu uskoro dati vladama sveta određenu super moć. Kako? Informacije koje su kodirane u kvantnim računarima postoje u beskonačnim stanjima. Kubiti kao osnov ovih mašina zauzimaju superpoziciju. Nisu ovo više „regularni“ binarni sistemi koji mogu biti samo 0 ili 1, ovo su beskonačni decimalni brojevi između nule ili jedinice. Njihova moć se ogleda u tome da uvek mogu biti nešto drugo od onoga što već jesu, pošto je zakon termodinamike pobijen u nekim kvantnim računarima brzina je neverovatna. Ovi računari su sada predatori koji zauzimaju primat i binarne računarske sisteme doslovno proždiru.

Kriptografija bitkoina za par minuta

Pre nego što vidimo i razumemo ranjivost kriptovaluta, moramo prvo razumeti kako zapravo ta mreža funkcioniše.

Razmotrite ovu prvu osnovnu analogiju za šifrovanje digitalnih valuta: Nacrtajte dve tačke na krugu i označite ih A i B. Zatim nacrtajte niz srednjih tačaka na krugu (C, D, E, itd.) I povežite liniju kroz sve takve tačke od A do B. Tačke A i B su vizuelni prikazi javnog ključa do adrese novčanika, dok su broj koraka koji su potrebni za prelazak od A do B reprezentacija nečijeg privatnog ključa. Spoljašnjem posmatraču postoje gotovo beskonačne staze kojima se može krenuti od A do B i trebalo bi do kraja vremena da pogodite pravi put sa običnim računarima. Kriptografija bitkoina je slična, osim što koristi eliptične krive, koje je teže probiti, u procesu koji se naziva algoritam digitalnog potpisa eliptične krive (ECDSA) za osiguranje novčanika.
( Oni koji su na berzi sigurno znaju za upotrebu Fibonačijevog niza i njegovu više nego dobru učinkovitost. E ovo je nešto slično, ali kvantni računar sada ruši teoriju niza, zato što je se kod njih sve menja u deliću trenutka.)

Razmotrite ovu analogiju da biste razumeli ranjivost napada: Pokušajte da otvorite trocifrenu kombinovanu bravu bez poznavanja šifre (nije dozvoljeno sečenje vijaka). Sama zagonetka (poznata kao SHA-256) uopšte nije složena, ali potrebno je mnogo pokušaja da se pronađe prava kombinacija. Slično je rudarima koji verifikuju zataškane transakcije Bitcoina, samo što mreža koristi siguran proces kako bi se osiguralo da su beskompromisni. Razlika je u tome što je težina promenljiva i može doći do smešno velikih brojeva.

Opasna kvantna invazija

Vratimo se na dva primera. Razbijanje ECDSA-e ili SHA-256 je jednostavno, ali se ponavlja: ​​neko pogađa mogući put ili kombinaciju, pokušava to, ili je to ispravno ili pogrešno. Ali zamislite da možete mapirati sva moguća rešenja za zaključavanje kombinacije, a zatim pokušati sve odjednom. To je ono što kvantni računari mogu da urade, superpozicija i predviđanje stanja, rekosmo ovo je predator.

Imajte na umu da je potrebno 5.000 kubita, kvantnih računara da prodre u Bitcoin šifrovanje i reši privatne ključeve. Trenutno, najnapredniji kvantni računari mogu doseći samo 66 kubita jer je njihova kvantna stanja vrlo teško kontrolisati.

Kvantni računari i sadašnjica

Trebamo li biti zabrinuti?

Srećom, kriptografija je polje koje u velikoj meri favorizuje branioca, a ne napadača. Strah i neizvesnost u kvantnom računanju prilično su udaljeni s obzirom na spor razvoj i sposobnost Bitcoin mreže da evoluira kako bi se oduprla napadima, poput nadogradnje šifriranja.

Međutim, isto se ne može reći za druge, manje sigurno razvijene altcoine sa daleko nižim mrežnim „hash“ stopama od Bitcoina. To bi značilo da čak i manje sofisticirani kvantni računar može pokrenuti 51% „hash“ napada (što znači da im je potrebno samo kontrolisati 51% snage rudarstva mreže) protiv njih.

Ovo je mišljenje, ovaj tekst trenutno odstupa od mišljenja mnogih stručnijih ljudi koji obrađuju ovu temu. Međutim pomaže nam svima da kritički razmišljamo o ulaganju i donosimo odluke koje nam pomažu da postanemo pametniji, srećniji i bogatiji. Ako ništa drugo razvijanje kritičke svesti je uvek bilo primarno, kada umemo nešto kritikovati moraju da postoje argumenti i dokazi, nadamo se da smo u tome bar malo uspeli. Kvantni računari sada nisu budućnost, oni su sada stvarnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *