Eterijum

SUNCE kao simbol i kao zvezda

Sunce kao simbol i kao zvezda, Sunce je večita inspiracija mnogim narodima. Sunce je Božanstvo, Sunce je Ra, Sunce je Kolovrat, Svastika, Kolo,… I na kraju imamo Sunce je Zvezda.

Interesantno da je samo obožavanje Sunca zapravo opis samog čovečanstva. Sunce izlazi i zalazi, čovečanstvo se vazda divilo besmrtnosti i ponovnom rađanju.

Sada je to sasvim drugačije, moderna kultura današnjice ne divi se toj sili Univerzuma koja večito daruje rađanje. Mi sada pripadamo drugom kultu, mi gradimo drugi kult koji prevazilazi sve granice shvatanja.

Sunce

Kada pogledamo zvezde koje zaista postoje u Univerzumu, otkrivamo da je Sunce mnogo, mnogo drugačije od većine zvezda. Kako se Sunce onda poredi sa zvezdama?


Od pamtiveka smo se pitali: „Da li je Sunce samo tipična zvezda?“

Zvezde i zvezdice


Od svojih najranijih početaka do konačnog obima pre nego što nestanu, zvezde slične Suncu će narasti od svoje sadašnje veličine do veličine crvenog giganta (~ Zemljine orbite) do prečnika do ~ 5 svetlosnih godina. Najveće poznate planetarne magline mogu dostići približno duplo veću veličinu, do ~10 svetlosnih godina u prečniku, ali ništa od ovoga ne osporava samu teoriju da je Sunce atipično.

Imajte na umu da je formiranje zvezda danas, jeste samo nekoliko procenata od onoga što je nekada bilo na svom vrhuncu, i da je ogromna većina zvezda nastala u prvih ~4-5 milijardi godina naše kosmičke istorije. Samo oko ~15% svih zvezda, maksimalno, formirano je u poslednjih 4,6 milijardi godina.
Većina zvezda koje danas postoje formirale su se davno: oko 11 milijardi godina u prošlosti.

Sunce daruje bezgranično, Sunce i kažnjava bezgranično… Sunce je jedini mit koji egzistira i u pričama i u realnosti. Suncu smo dali sve atribute, a oduzeli mu sve važnosti.

Simbolizam Sunca je mnogo veći od današnjeg konzumersitički nastrojenog sveta. Tako da ta simbolika radi posao, a da toga nismo ni svesni. Setimo se samo Nikole Tesle i njegovih predviđanja na osnovu promena na Suncu. Nikola Tesla je i sam priznao da je gledajući u Sunce dobijao ideje za svoj rad. Ima nečeg mističnog u tom Suncu… Zar ne?

Šta kaže Tesla o svom srpskom rodu:

TESLA: Posredničko pleme među nаrodimа, trgovci sunčаnom energijom nа Zemlji. Robа im dаnаs slаbo ide, pа su se zаbrinuli.

Hteli mi to da priznamo ili ne mnoge ekonomske, psihičke, narodne globalne promene uslovljene su promenama na Suncu. Ovo je matematički dokazivo. Sunce ume da da odgovor ako ga samo lepo saslušamo.

Fascinacija Suncem je prestala u onom momentu kada je čovek rešio da sebi da centralnu ulogu u svemiru. Kada smo izmenili uloge nastao je opšti nesklad. I zbog nesklada dolazi do jako velikih promena. Promene nisu samo u fizičkoj ravni, mi na žalost izazivamo i promene van našeg pojma shvatanja. Ali postoji taj neki poredak koji kada primeti da smo se mnogo zaigrali na pogrešnoj strani, on krene da nas vrati… Postizanje EKVILIBRIJUMA nije uvek blag potres, nekada je to i KATAKLIZMIČKA AKCIJA… Ali ko ne shvati, taj plati… nekada na mostu, nekada na ćupriji…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *