Nauka, Tehnologija

Kinezi RAZBIJAJU SVAKI kod KVANTNIM RAČUNAROM

Kinezi RAZBIJAJU SVAKI kod KVANTNIM RAČUNAROM, ovo je rečenica koja je predhodne nedelje odjeknula. Zašto? Zato što nakon ovoga, razbijanje svakog koda nije izvodivo za par decenija, već je izvodljivo upravo danas… Alternativa kaže da je bilo izvodljivo i ranije, ali ovo je interesantnije…

Kinezi RAZBIJAJU SVAKI kod KVANTNIM RAČUNAROM

Kineski istraživači tvrde da su uveli novi algoritam za razbijanje koda. Ako je ova tvrdnja tačna i ako je zaista tako uspešna, ovo bi mogao biti pravi PODUHVAT. Ovo će učiniti glavno šifrovanje nemoćnim u roku od nekoliko godina, a ne decenija.

Tim, predvođen profesorom Long Guiluom sa Univerziteta Tsinghua, izjavio je da bi skromni kvantni računar konstruisan sa trenutno dostupnom tehnologijom mogao da pokreće njihov algoritam, izvestio je u sredu South China Morning Post (SCMP).


„Novi algoritam bi mogao dramatično da smanji skalu praktičnog kvantnog računara na 372 kubita – čak i manje od one kod Ospreia (najmoćnijeg kvantnog procesora na svetu)“, rekli su istraživači.

Faktoring velikog broja, izazovan proces za konvencionalne računare, može biti ubrzan kvantnim računarima da brzo razbije kodove.

Međutim, ako želimo kvantni računar sa mogućnostima koje su praktično svemoguće, nama treba kvantni računar koji upravlja sa milion kubita. Sa tim upravljanjem, takva mašina može da „provali“ u bilo koji na primer bankovni račun koji je obezbeđen najsavremenijom enkripcijom. Međutim možda smo svo vreme u pogrešnom uverenju… Nova tehnika koju je razvio kineski tim ima potencijal da drastično smanji veličinu praktičnog kvantnog računara na 372 kubita, navodi se u izveštaju SCMP.

Ovo je čak manje od IBM-ovog Osprei-a, najmoćnijeg kvantnog računara na svetu, koji ima samo 433 kubita i nije sposoban za razbijanje kodova. Tajna je dakle u samom algloritmu koji nije toliko zahtevan ali je delotvoran.

Kineski istraživači tvrde da njihov novi algoritam, nazvan kvantna celobrojna faktorizacija sublinearnih resursa (SKIF), može dešifrovati podatke šifrovane pomoću RSA-2048.

Nešto o RSA kodovima smo pisali prošle godine i ako Vas zanima možete pogledati:

Ova asimetrična kriptografija je jedan od najstrožih industrijskih standarda koje koriste mnoge vlade, finansijske institucije i tehnološke firme za zaštitu bezbednosti informacija pomoću ključa od 2048 bita.

Šorov algoritam je matematički alat koji je razvio američki fizičar Piter Šor 1994. i koji bi, teoretski, mogao da učini kvantni računar mnogo bržim od klasičnog računara u razbijanju koda.


Kineski tim je kreirao SKIF kako bi optimizovao proces kvantnog proračuna zasnovanog na spornom algoritmu koji je razvio nemački matematičar Klaus Šnor 2013.

Da bi demonstrirali izvodljivost SKIF-a, istraživači su koristili mali 10-kubitni superprovodljivi kvantni računar na Univerzitetu Džeđiang u Hangdžouu da razbiju 48-bitni ključ za šifrovanje. Tim tvrdi da je SKIF „algoritam faktorizacije koji najviše štedi kubite do sada“ i da su na horizontu kvantni računari koji mogu da rukuju sa stotinama kubita.

„Naša studija pokazuje veliko obećanje u ubrzavanju primene aktuelnih bučnih kvantnih računara i otvara put faktorima velikih celih brojeva realnog kriptografskog značaja“, tvrdi grupa.

Ovo je sve odjeknulo mnogo više no što možete zamisliti, čak je i sama Američka „elita“ sada pod pritiskom.

Studija je nešto što treba shvatiti ozbiljno, kaže američki kriptograf i kompjuterski stručnjak Brus Šnajer, koji je svedočio pred Kongresom SAD o pitanjima koja se odnose na bezbednost informacija.

Dana 3. januara, Šnajer, šef bezbednosne arhitekture u Inruptu, rekao je na svom blogu: „Možda nije tačno, ali nije očigledno pogrešno“.

Ali „postoji mučno pitanje zašto kineska vlada nije klasifikovala ovo istraživanje“, upitao je on. – MISLIM DA NIJE ŽELELA DA KAŽE SVE, A NIJE NI SADA KAZALA A TO ZNA I SAM GOSPODIN ŠNAJER.

Kineski naučnici su uspeli mnoge stvari da pojasne. Možda nama pođe za rukom i shvatimo da je stvarnost relativna dok je ne posmatramo. Ono što znamo jeste da i dok smo svesni, a i dok smo nesvesni mi stvarnost gradimo. Sve su to faktorijeli dok ono nešto najjače ne prevagne i sagradi upravo to. Manipulacija tehnološkim resursima je krenula da bude turbulentna, ono što možemo dati kao zaključak jeste to da SE SVI UTRKUJU DA DOBIJU ONO NEŠTO ŠTO ĆE IM OMOGUĆITI BUDUĆNOST. Budućnost nije tehnološka ekspanzija, nije ni teorijski napravljen kvantni računar, budućnost je u kvantnom prostoru. Oni koji dobiju taj prostor, moći će da vrše selekciju u claud-u.

Sve oko nas je talasna funkcija… Bitna je samo dobra frekvencija i snalaženje u pravom momentu.

Related Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *